Mycoplasma pneumoniae

Definicija
Mikoplazma pneumonija je aktuno zarazno oboljenje koje se karakterizira sindromom atipi─Źne pneumonije.

Epidemiologija

micoplasma-pneumoniae1Izvor infekcije je oboljeli ─Źovjek. Infekcija se ┼íiri kaplji─Źnim putem, tj. inhalacijom. Male lokalne epidemije su uglavnom, lokalizirane u krugu jedne porodice. Bolest pokazuje sve varijacije forme od inaparentne infekcije bez pneumonije do te┼íkih klini─Źkih slika.
Naj─Źe┼í─çe se javlja u umjerenim klimatskim podru─Źjima. U─Źestalija je u porodicama, internatima, kasarnama, studentskim domovima
i dr. Najvi┼íe se otkriva za vrijeme Madnih mjeseci, ali je ima i tokom cijele godine. Ulazno mjesto infekcije je respirat.orni trakt. Zdravstveno osoblje relativno ─Źes─çe oboljeva zbog velike izlo┼żenosti infekciji. Imunitet nakon preboljele bolesti izgleda da nije solidan, po┼íto su opisani slu─Źajevi sa ponovnim oboljenjima.

Etiologija

micoplasma-pneumoniae4Uzro─Źnik je Mycoplasma pneumonije ili Eatonov agens. Spada u grupu mycoplasmacae kojih ima vi┼íe vrsta kao npr. MVcoplasma mycoides, Mycoplasma agalactia (na─Ĺena kod goveda i koza). One su u stvari posebna skupina mikroorganizama sa osobinama i bakterija i virusa. Kod Ijudi je izolirano 7 tipova mikoplazmi (M.homins, M. bucalis, M. pharyngis i dr.), me─Ĺutim njihov patogeni zna─Źaj za Ijude nije sasvim jasan.

Patogeneza i patoiogija

micoplasma-pneumoniae11Patogeneza nije sasvim poznata. Nema specifi─Źnih lezija. Promjene na mukozi gornjih respiratornih putova kao i na plu─çima su sli─Źne promjenama kod virusnih pneumonija. Kod eksperimentalnih ┼żivotinja mikoplazma se lokaUzira, uglavnom na bronhijalnom epitelu i na njemu se mo┼że dokazati 10 nedjelja. Peribronhijalni infiltrati sa mononuMearnim ─çe^ijama su sli─Źni kao kod virusnih pneumonija. Opisane su i lezije organa kao meningoencefalitis, akutni splenitis, ┼żari┼ína nekroza u jetri, miokarditis i drugo.

Klini─Źka slika

micoplasma-pneumoniae2Inkubacija traje 1 do3 sedmice. Po─Źetak bolesti je uglavnom, postepen sa diskretnim znacima upale gornjih disajnih puteva, dok su op┼íti simptomi kao temperatura, g^avobolje, umor, mialgi.je i dr., ne┼íto slabije izra┼żeni. Nakon dva tri dana respiratorni simptomi postaju sve vi┼íe dominantni. Ka┼íalj se poja─Źava iz dana u dan, ispo─Źetka je suh, a kasnije produktivan sa mukopurulentnim ispljuvkom, a ponekad i sukrvi─Źavim. Fizikalni znaci na plu─çima su slabo izra┼żeni, obi─Źno se na─Ĺe difuzni bronhitis. U te┼żim slu─Źajevima javi se dispneja, cijanoza i palpabitna slezena. Kod mnogih slu─Źajeva simptomi kako op┼íti, tako i sa strane respiratornog trakta nisu izra┼żeni, pa se tek pneumonija otkrije prilikom radiolo┼íkog pregleda. Bolest traje 2 do 4 nedjelje. Neke bolesti kao StevensJohnsonov sindrom, meningoencefalitisi, arteritis i otetisi se dovode u vezu sa mikoplasmom.

Komplikacije

a) ponekad je zapa┼żena hemoliti─Źka anemija
b) otitisi,
c) sinusitis,
d) stomatitis,
e) perikarditis,
f) miokarditis i
g)polineuritis.
Smrtni ishod je zapa┼żen u 0,1% od oboljelih i nastaje uslijed toksemije.

Dijagnoza

Na osnovu klini─Źke slike i radiograma mo┼że se postaviti samo dijagnoza atipi─Źne pneumonije. Uzro─Źnik se mo┼że izolirati iz ┼żdrijela i iz ispljuvka. Serolo┼íke reakcije me─Ĺu kojima reakcija vezivanja komplemenata kojom se dokazuje prisutnost specifi─Źnih antitijela ima veliki zna─Źaj, ali samo uz ─Źetvorostruki porast titra. Najbr┼że se dijagnoza postavlja imunofluorescencijom. Nespecifi─Źne reakcije su hladna aglutinacija i aglutinacija streptokoka MG. Ove pretrage daju pozitivne rezultate samo u 50% slu─Źajeva. Sve pretrage se moraju vr┼íiti u akutnoj i rekonvalescentnoj fazi bolesti, a porast titra ima dijagnosti─Źki zna─Źaj.

Terapija

Najuspje┼ínija terapija je sa tetraciklinima i o─Źituje se u brzoj regresiji op┼ítih i plu─çnih simptoma.
Zaštita
Dolazi u obzir izolacija. Sada je u upotrebi atenuirana vakcina koja još nije našla širu primjenu.

Mycoplasma pneumoniae 4.75/5, (95.00%), 4
  • Share on Tumblr