Hepatitisi

Virusni hepatitis je akitno i kontagiozno oboljenje. Karakteri┼íe se op┼ítom infekcijom organizma i simptomima oboljenja jetre.Izme─Ĺu sebe virusi se razlikuju u na─Źinu infekcije osjetljivog organizma i puta njihovog preno┼íenja kao i prema mogu─çnosti njihovog preno┼íenja u inficiranim stanicama. Kod odre─Ĺenog broja hroni─Źno inficiranih osoba,a poslije protoka odre─Ĺenog vremena,mo┼że se razviti ciroza jetre ili hepatocelularni karcinom.

Hepatitis A

Virusi hepatitisa A se umno┼żavaju u citoplazmi inficiranih hepatocita kao i ─çelijama limfnog tkiva. U inficiranom organizmu se nalaze u stolici,krvi,┼żu─Źi,jetri,a izlu─Źuju se putem ┼żu─Źi i stolice. Infekcija se prenosi fekalno-oralnim putem. klini─Źka slika:umor,klonulost,gubitak apetita,artralgija,mu─Źnina, bol u desnom epigastriju i desnom rebarnom luku.U ikteri─Źnom stadiju bolesti urin ima crveno-sme─Ĺi izgled,stolica je blijeda kao kre─Ź,a ┼żutilo ko┼że i bjeloo─Źnice razli─Źitog intenziteta.

Dijagnoza:

se temelji na anamnezi, fizikalnom pregledu, epidem. podacima, lab.          podacima,ispitivanja krvi,biohemijskim i enzimskim probama,virusološko serološkim ispitivanjima, histopatološki pregled jetre.

Hepatitis B

-uzro─Źnik je serumskog hepatitisa ili hepatitis duge inkubacije

Put prenosa:

  • parenteralni
  • seksualni
  • perinatalni

Klini─Źka slika:

inicijalni stadij traje 3-10 dana,javlja se umor,bol u epigastriju,gubitak apetita,mu─Źnina,povra─çanje,povi┼íena temp. (38*C),┼żutilo ko┼że i sluzoko┼że,urin sme─Ĺe-crvene boje,jetra bolna, slezena uve─çana.

Terapija:

  • alfa interferon
  • Lamivudin

Hepatitis C

ili posttransfuzijski hepatitis. Akutna infekcija HCV prelazi 80-85% slu─Źajeva u hroni─Źni oblik hepatitisa,a nakon 10-20 god.se razvija ciroza jetre ili hepatocelularni karcinom. Virus se nalazi u krvi,spermi,slini,znoju i vaginalnom sekretu. Prenosi se putem kontamirane krvi,sperme i vaginalnog sekreta. Infekciji su izlo┼żeni pacjenti na hemodijalizi, operirani, tetovirani, i transplantirani pacjenti.

  • Share on Tumblr