Vaginalni sekret

nullVaginalni bris na stepen ─Źisto─çe podrazumijeva uzimanje uzorka sekreta iz vagine, uz odgovaraju─çi metodski postupak. ┼Żena se postavi u ginekolo┼íki polo┼żaj i pripremi kao za svaku drugu ginekolo┼íku intervenciju. Ukoliko se uzima samo uzorak na stepen ─Źisto─çe, on mo┼że da se dobije i bez spekuluma, uvla─Źenjem sterilnog, za te svrhe namenjenog ┼ítapi─ça u vaginu 10-12 cm. Napravi se kru┼żni pokret po vagini i sadr┼żaj sa ┼ítapi─ça se prenese na predmetno staklo-plo─Źicu, osu┼íi na sobnoj temperaturi i proslije─Ĺuje u laboratoriju. Uzorak treba da bude adekvatno obilje┼żen i za┼íti─çen od o┼íte─çenja. Ukoliko se bris uzima uz pomo─ç spekuluma, onda se za uzorak uzima sekret sa karakteristi─Źnog mijesta, bilo po obilju sekrecije, ili drugim osobinama (kolekcija, boja).

Razlikujemo ┼íest stepeni vaginalne ─Źisto─çe, odnosno ┼íest grupa vaginalnog sekreta, kako se to naj─Źe┼í─çe u svakodnevnom radu govori.

  • Prva grupa vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mno┼ítvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta rijedak i susre─çe se kod dijevoj─Źica prije puberteta.

  • Druga grupa vaginalnog sekreta sadr┼żi malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i rijedak bacil koli. Takav nalaz se smatra normalnim.
  • Tre─ça grupa vaginalnog sekreta sadr┼żi dosta leukocita, mno┼ítvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, katkad se mo┼że na─çi i poneki Trihomonas vaginalis. Sekrecija tada isti─Źe iz vagine, prlja rublje ┼żene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada mo┼że pro─çi nezapa┼żeno i bez reakcije. Dosta veliki procenat ┼żena ima u svom nalazu tre─çu grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se lije─Źi upravo zbog toga ┼íto se infekcija ushodno ┼íiri i neopa┼żeno pre─Ĺe u hroni─Źna zapaljenja.

  • ─îetvrta grupa vaginalnog sekreta karakteri┼íe se obilnom ┼żu─çkastom sekrecijom. Izaziva─Ź je gram-negativni diplokok-gonokok. Veoma brzo se ┼íiri i zahvata veliki broj seksualno aktivnih a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli ve─çi broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom ÔÇ×triper” ili ÔÇ×kapavac”, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvijek se na pregled javlja mu┼íkarac koga pe─Źenje pri mokrenju i obilje sekrecije upu─çuju na pregled. Na┼ía zakonska obaveza je da prijavimo tu vrstu oboljenja, zbog ozbiljnosti posledica koje nosi neadekvatno lije─Źenje i na─Źina i brzine ┼íirenja infekcije. Istovremeno se sprovodi lije─Źenje i mu┼íkarca i ┼żene, antibiotikom na koji je uzro─Źnik osijetljiv. Gonokokna infekcija nekada pro─Ĺe nezapa┼żeno, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnijezdi u cervikalnim ┼żlijezdama, tako da tu mo┼że dugo nezapa┼żeno boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.

  • Peta grupa vaginalnog sekreta izazvana je bi─Źarem koji je normalan stanovnik zavr┼ínih partija debelog creva-Trihomonas vaginalis. Aktivno se kre─çe, pa nepravilna higijena (pranje odozdo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzro─Źnikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki zna─Źaj u infekciji trihomonasom imaju kateteri, pa se stoga preporu─Źuju samo sterilni i za jednokratnu upotrebu.
  • ┼áesta grupa vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih ─çelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzoko┼żi vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza mo┼że postaviti sa sigurno┼í─çu i bez uzimanja brisa. Isti taj uzro─Źnik kod novoro─Ĺen─Źadi mo┼że da izazove soor (mle─Źac), pa razlog infekcije treba potra┼żiti u poro─Ĺaju i kasnijoj higijeni ruku. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj.
Vaginalni sekret 3.00/5, (60.00%), 2
  • Share on Tumblr