Jod ─Źuva ┼ítitnu ┼żlijezdu

Jod ─Źuva ┼ítitnu ┼żlijezdu
Jod ─Źuva ┼ítitnu ┼żlijezdu

Poreme─çaji rada ┼ítitne ┼żlijezde spadaju u naj─Źe┼í─ça oboljenja u svijetu, a pored stresa, nasljednog i drugih faktora rizika, veliki uticaj u nastanku tog oboljenja ima nedostatak unosa ili uno┼íenje prekomjerne koli─Źine joda u organizam.

Prof. dr Bo┼żo Trbojevi─ç sa Medicinskog fakulteta i Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klini─Źkog centra Srbije rekao je na konferenciji za novinare povodom obilje┼żavanja Me─Ĺunarodne nedelje zna─Źaja ┼ítitne ┼żlijezde, da ukoliko ne postoji dovoljan unos joda ┼ítitna ┼żlijezda mo┼że da “odreaguje”, jer ne mo┼że da proizvodi hormone neophodne za pravilno funkcionisanje svih ─çelija u ljudskom organizmu.

Dovoljan unos joda tokom trudno─çe veoma je va┼żan kako za trudnicu tako i plod, a dnevne koli─Źine tog elementa iznose 150 mikrograma dnevno, dok porodilje treba da unose i vi┼íe od toga.

Joda najvi┼íe ima u mlije─Źnim prozivodima, jajima, kuhinjska so i mesu, me─Ĺutim, i unos ve─çih koli─Źina od uobi─Źajenih tako─Ĺe nije dobar za rad ┼ítitne ┼żlijezde.

Dr Biljana Beleslin iz Klinike za endokrinologiju, koja je i sekretar Srpskog tiroidnog dru┼ítva rekla je da smanjena funkcija ┼ítitne ┼żlijezde odnosno hipotireoza ─Źe┼í─ça kod osoba koje imaju pozitivna antitjela i koje imaju vi┼íe vrijednosti takozvanog TSH hormona.

Tiroidna antitjela prisutna su izme─Ĺu pet do 15 odsto ┼żena u reproduktivnom periodu.

Naj─Źe┼í─çi simptomi su vi┼íak kilograma, osje─çaj hladno─çe, suha ko┼ża, kosa, krti i lomljivi nokti, slabija kocentracija, usporenost, osje─çaj slabosti, kao i poreme─çen rad menstualnog ciklusa.

Dr Beleslin je rekla da ne moraju biti dominantni svi faktori i da se najprije moraju obaviti ispitivanja tiroidnog hormona i takozvanog T4 hormona. Kod hipertireoze, odnosno ubrzanog rada te ┼żlijezde dominiraju suprotni faktori, i to gubitak tjelesne te┼żine, lupanje srca, hipertenzija, preosjetljivost na vru─çinu, poja─Źano znojenje, a ako ne pomognu lijekovi, mora se obaviti hiru┼íka terapija ili terapija radioaktivnim jodom.

Ona je kazala da sve ve─çi broj ┼żena, koje oboljevaju vi┼íe od mu┼íkaraca, prepoznaje faktore rizika i prve simptome pa se i ─Źe┼í─çe javljaju na ispitivanje.

Doc. dr Jasmina ─ćiri─ç kazala je da su neki od faktora za poreme─çaj rada ┼ítitne ┼żlijezde udru┼żeni sa poreme─çajem sr─Źanog rada, pogor┼íanjem postoje─çih bolesti, poput angine pektoris, sr─Źane insuficijencije, bolovima u grudima. Kako je kazala, ─Źesto se javljaju pacijenti sa takvim tegobama, a da u stvari, kao posljedicu imaju poreme─çen rad ┼ítitne ┼żlijezde. Tako─Ĺe, osobe koje boluju od dijabetesa, imaju ve─çe ┼íanse da obole i od bolesti ┼ítitne ┼żlijezde pa je zato va┼żan skrining i prevencija, navode stru─Źnjaci.

Procjenjuje se da ┼íirom svijeta oko 300 miliona ljudi ima probleme sa ┼ítitnom ┼żlijezdom.

Jod ─Źuva ┼ítitnu ┼żlijezdu 5.00/5, (100.00%), 1
  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>