Oprez sa analgeticima!!!

Bolovi u vratu
Bolovi u vratu

Od nedavno nau─Źnici upozoravaju da i samo malo ve─çe doze paracetamola mogu biti fatalne. Me─Ĺutim, takve efekte mogu imati i drugi analgetici. Svake godine prosje─Źna odrasla osoba proguta vi┼íe od 300 analgetika, pokazuju istra┼żivanja Britanske medicinske asocijacije.

─îega morate da se ─Źuvate prilikom njihove upotrebe?

Ibuprofen (brufen)

Ovaj lijek funkcioni┼íe tako ┼íto blokira proizvodnju prostaglandina, supstance koja ÔÇ×prenosi porukeÔÇť do mozga da tijelo trpi bol. Ibuprofen je efikasan i za sni┼żavanje povi┼íene tjelesne temperature, upale i menstrualnih bolova. Naime, prostaglandini kontroli┼íu ÔÇ×termostatÔÇť u mozgu i pokre─çu zapaljenski proces u slu─Źaju povreda.

Najbolji je za: ubla┼żavanje bolova uslijed artritisa, povreda, bolnih menstruacija, glavobolja, bolova u mi┼íi─çima i zubima.

Treba da ga izbegavaju: Osobe sa ─Źirem na ┼żelcu ili sa unutra┼ínjim stoma─Źnim krvarenjem. Tako─Ĺe, mo┼że izazvati vrtoglavicu ukoliko se uzme na prazan ┼żeludac.

Koliko smijete da uzmete: Do dvije tablete od 200 mg (ili jednu od 400 mg) tri puta dnevno.

Kodein

Devet tableta kodeina ima isti efekat kao doza morfijuma, jer se proizvode od iste biljke. Zbog njegove mo─çi, dostupan je samo u kombinaciji sa ibuprofenom ili paracetamolom. Me─Ĺutim, umjesto da radi na otklanjanju uzroka bola, on samo umanjuje percepciju. On blokira receptore u ki─Źmenoj mo┼żdini preko kojih se prenose signali do mozga.

Najbolji je za: Kratkoro─Źne bolove u ki─Źmi ili zubu.

Treba ga izbjegavati: Budu─çi da kodein ima umiruju─çi efekat, mo┼że vas u─Źiniti pospanim, a od njega mo┼żete postati i zavisni. Dugoro─Źna upotreba kodeina mo┼że izazvati hroni─Źne glavobolje. Tako─Ĺe, mo┼że izazvati i zatvor, a nekada i dijareju.

Koliko smijete da uzmete: Maksimum je 240 mg u toku dana.

Paracetamol

Kao i ibuprofen, on blokira proizvodnju prostaglandina, ali ne ─Źini ni┼íta da smanji upalu.

Najbolji je za: Situacije kada vam je potrebno ne┼íto ┼íto mo┼że da smanji bol, a ne mo┼żete da jedete, kao kada imate grip ili prehladu. Naime, on je ne┼íto nje┼żniji prema va┼íem stomaku, pa se mo┼że uzimati i na prazan ┼żeludac. To je jedini analgetik koji smije da se koristi tokom trudno─çe, a neke verzije mogu da se daju i djeci mla─Ĺoj od dva mjeseca (paracetamol ─Źepi─çi).

Treba ga izbjegavati: jer lako mo┼żete da se predozirate, ┼íto vodi o┼íte─çenju jetre i mogu─çoj smrti.

Koliko smijete da uzmete: Normalna doza je 500 mg na svaka ─Źetiri sata, ali odrasli ne treba da uzimaju vi┼íe od osam tableta u periodu od 24 ─Źasa. Morate biti sigurni da paracetamol ne uzimate u kombinaciji sa lijekovima protiv prehlade koji ga obi─Źno sadr┼że, jer mo┼żete lako da se predozirate.

Aspirin

Originalno se dobija iz vrbe, a kao i ibuprofen, djeluje na prostaglandine kako bi olak┼íao bol. Ipak, aspirin ima sasvim druga─Źiji efekte. On mo┼że sprije─Źiti stvaranje ugru┼íaka, jer razre─Ĺuje krv, pa se mo┼że uzimati u dozi od 75 mg kao prevencija od sr─Źanog udara.

Najbolji je za: ubla┼żavanje bolova uslijed artritisa, povreda, bolnih menstruacija, glavobolja, bolova u mi┼íi─çima i zubima.

Treba ga izbjegavati: Ako ni┼íta niste prethodno jeli, jer mo┼że izazvati ─Źir na ┼żelucu. Tako─Ĺe, osobe koje ve─ç uzimaju lijekove za razrje─Ĺivanje krvi, treba da ga izbjegavaju.

Koliko smijete da uzmete: Tipi─Źna tableta ima 300 mg i mo┼że se uzeti ─Źetiri puta dnevno.

  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>