Screening testovi sindroma Down

Kariotip sindroma down

Kariotip sindroma down

Sindroma Down predstavlja, ne tako rijetko, naslijedno oboljenje koje nastaje kao poslijedica nepravilne podjele 21. para hromozoma u toku sazrijevanja spolnih ─çelija tj. u toku redukcionih dioba. Prvi put ga opisuje Langdon Down 1866. godine na svom djetetu. LeJeune je 1957. godine otkriva trisomiju kao genetski uzrok. Danas je dokazano da rizik za ra─Ĺanje djeteta sa Downovim sindromom pove─çava se sa starosnom dobi ┼żene i to:

  • Jedno na 1250 djece kod trudnica mla─Ĺih od 30 godina
  • Jedno na 100 djece kod trudnica starijih od 30 godina.

Ipak, ve─çinu djece sa Downovim sindromom ra─Ĺaju ┼żene ispod 35 godina starosti zbog toga ┼íto mla─Ĺe ┼żene vi┼íe ra─Ĺaju. Po┼íto se rizik od ra─Ĺanja djeteta sa Downovim sindromom pove─çava sa starosnom dobi majke, mnogi zdravstveni radnici preporu─Źuju da se kod ┼żena preko 35 godina ┼żivota izvr┼íi prenatalno testiranje za ovo stanje.

Screening testovi

Od screening testova danas se koriste:

  • Ultrazvu─Źni pregled nuhalnog nabora
  • Nivo ╬▒- fetoproteina
  • Nivo ╬▓-HCG-a
  • Nivo estriola
  • PAPP-A

Ultrazvu─Źni pregled nuhalnog nabora

UZ nuhalnog nabora
UZ nuhalnog nabora

Ultrazvu─Źna pretraga se danas koristi za otkrivanje Downova sindroma. Skeniranjem vratnog ili nuhalnog nabora mjeri se dubina prostora ispunjenog limfnom teku─çinom na stra┼żnjoj strani fetalnog vrata u razdoblju od 10. do 13. sedmice trudno─çe. Ako je prostor deblji nego obi─Źno, tada smatramo da mo┼że postojati rizik za Dovvnov sindrom.

╬▒- fetoprotein

Alfa fetoprotein je protein koji se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a proizvode ga jetra, ┼żuman─Źana vre─ça i probavni sistem. Njegova koncentracija dose┼że 3 mg/ml u 12. sedmici trudno─çe. U trudno─çama s Downovim sindromom razina alfa-fetoproteina (AFP) je niska. Nakon ro─Ĺenja njegova se razina brzo smanjuje te se u krvi odraslih gotovo nemjerljiv.Nnalazi se u koncentraciji manjoj od 20 ng/ml, osim u vrijeme trudno─çe. Alfa fetoprotein je va┼żan za dijagnozu hepatocelularnog karcinoma (karcinoma jetre) te mo┼że biti koristan i za probir.

╬▓-HCG ÔÇô(╬▓-humani horionski gonadotropin)

╬▓-HCG po nedeljama

╬▓-HCG po nedeljama

Je protein kojeg lu─Źi tkivo posteljice, a naziva se i hormonom trudno─çe. Najva┼żnija mu je funkcija podr┼íka ┼żutom tijelu u jajniku koje u prvih sedam do devet sedmicaa trudno─çe lu─Źi hormon progesteron (tzv. ─Źuvar trudno─çe). Beta HCG je vrlo va┼żan kao pokazatelj razvoja trudno─çe, pogotovo na po─Źetku. Mo┼że se mjeriti osjetljivim metodama dok je embrij jo┼í u osmostani─Źnom stadiju. Beta HCG mo┼że se na─çi u krvi ┼żene otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije.

U vrijeme o─Źekivane menstruacije (12-14 dana nakon ovulacije, ovisno o duljini menstrualnog ciklusa) razina beta HCG-a u krvi dosti┼że 100 IU/L, udvostru─Źuje se u prosjeku svaka dva dana, a svoju najvi┼íu razinu dosti┼że izmedu osme i desete sedmice trudno─çe kada iznosi otprilike 100.000-120.000 IU/L. Nakon toga vrijednost lagano pada sve do dvadesete sedmice na oko 20.000 IU/L i na toj razini ostaje do kraja trudno─çe. Kao i kod drugih nalaza, i ovdje mogu postojati manja odstupanja. Jednostavni urinski testovi reagiraju na vrijednosti HCG-a od 25 IU/L .

Kod Downovog sindroma koncentracija slobodnog beta-hCG su ─Źe┼í─çe povi┼íene. Vrijednost HCG-a ve─ça od o─Źekivane mo┼że upu─çivati na vi┼íeplodnu trudno─çu ili da je ┼żena u ve─çoj sedmici trudno─çe od izra─Źunatog.

Treba napomenuti da se kod ┼żena koje su u postupku lije─Źenja neplodnosti primale injekcije HCG-a taj hormon mo┼że zadr┼żati u organizmu dvije do tri sedmice nakon injekcije. To zna─Źi da ta skupina ┼żena u ranoj fazi testiranja mo┼że dobiti la┼żno pozitivan rezultat.

Klju─Ź tuma─Źenja ╬▓-HCG vrijednosti nije u njegovom broju, ve─ç u njegovom rastu. U normalnoj trudno─çi beta HCG raste tako da se njegova vrijednost udvostru─Źuje u prosjeku svaka 2 dana. Iz tog razloga, beta HCG test se u pravilu ponavlja dva dana nakon prvog testa kako bi se moglo vidjeti da li se ┬źbeta┬╗ pravilno ┬źduplira┬╗. No, kako trudno─ça napreduje i vrijednosti HCG-a rastu, raste i vrijeme njegova ┬źdupliranja┬╗:

Trudno─çe koje zavr┼íe poba─Źajem ili izvanmateri─Źne trudno─çe u pravilu pokazuju ni┼że vrijednosti i sporije vrijeme rasta, iako i neke normalne trudno─çe, koje rezultiraju savr┼íenim bebama, mogu tako─Ĺer imati ni┼że vrijednosti HCG-a.

Nadalje, postoje mi┼íljenja da kra─çe vrijeme ┬źdupliranja┬╗ zna─Źi da su u pitanju vi┼íeplodne trudno─çe, ┼íto prema nekim istra┼żivanjima nije to─Źno, mada je zapa┼żeno da ┼żene s vi┼íeplodnom trudno─çom imaju u pravilu vi┼íe vrijednosti HCG-a nego ┼żene s jednoplodnom trudno─çom.

Na kraju, mo┼żemo re─çi da valja biti oprezan i mo┼żda ne previ┼íe kalkulirati s brojkama. UZV pregled, nakon 5-6 sedmice, daje puno bolje osnove za predvi─Ĺanje ishoda trudno─çe nego same vrijednosti HCG-a.

Estriol

Nivo frakcije estriola pokazuje istovremeno i stanje posteljice i stanje ploda, jer je za njegovo sintetizovanje potrebno sadejstvo posteljice i nadbubrega fetusa. Za to se koristi mokra─ça trudnice sakupljena u toku 24 ─Źasa. Pri tome treba znati da vrijednost estriola u toku trudno─çe raste sa staro┼í─çu trudno─çe. Zato se i krivulja izlu─Źivanja estriola u mokra─çi trudnice postepeno penje sve do pred kraj trudno─çe. Ve─çi pad estriola od 50 procenata, kao i stagnacija njegove krivulje za du┼że vrijeme, ukazuju na intrauterinu patnju ploda i lo┼í su znak za njegov dalji intrauterini opstanak.

PAPP-A

Ljudski plazmaprotein A povezan s trudno─çom (eng. human pregnancy-associated plasma protein A) veliki je glikoprotein s molekularnom masom od 200 kD, te pripada metzincin superfamiliji cink-peptidaza. PAPP-A prvo je izoliran iz seruma trudnica, gdje je njegova koncentracije postepeno rasla do poroda. PAPP-A nastaje u trofoblastima i izlu─Źuje se u maj─Źin serum. Danas je ve─ç dobro poznato da koncentracije PAPP-A u serumu je pouzdani marker fetalne aneuploidije. U kombinaciji sa slobodnom ├č-HCG i ultrazvukom nuhalnog nabora, postaje marker izbora za otkrivanje ┼żena sa pove─çanim rizikom no┼íenja fetusa sa Down-ovim sindromom za vrijeme prvog trimestra trudno─çe. Sa ovom kombinacijom markera, detekcija dose┼że 70%, samo sa serumskim markerima, a u kombinaciji sa nuhalnim naborom i do 90%. Na osonvi maj─Źine dobi, rizik za trudno─çu s Down-ovim sindromom mo┼że se izra─Źunati kori┼ítenjem specijalnog algoritma. Sni┼żene vrijednosti PAPP-A nam govore u prilog sindroma Down.

Kombinovani testovi

Double test

Dvostruki test ÔÇô Double test slu┼żi u jednostrukoj trudno─çi za odre─Ĺivanje vjerojatnosti da dijete ima trisomiju na 21. (Downov sindrom) ┬áili na 18. (Edwardsov sindromom) paru hromosoma. ┬áZa postojanje tih poreme─çaja ra─Źuna se na temelju mjerenja razine hormona ╬▒- fetoproteina i ├č-hCG iz uzorka krvi majke i biometrijskih podataka dobivenih ultrazvukom.

Ovaj test je mogu─çe u─Źiniti od 14-e sedmice trudno─çe + 1 dan do 19-e sedmice trudno─çe + 6 dana. Ultrazvu─Źna mjerenja smiju (ali ne moraju) biti ranija za tri tjedna. Ovdje se mora naglasiti da procjena rizika javljanja trisomije na osnovu starosti ili procjena rezultata double / triple testa daje samo procjenu individualnog rizika. Ako je vjerojatnost velika onda treba napraviti dijagnosti─Źki test, npr. uz pomo─ç amniocenteze.

Triple i quadruple test

Uklju─Źuje test krvi, obi─Źno poznat kao trostruki (triple) ili ─Źetverostruki probir. Odre─Ĺivanje ─Źetiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein u maj─Źinom serumu (15. ÔÇô 18. Sedmica trudno─çe). Test mjeri razinu ─Źetiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein kod majke. Abnormalne razine tih tvari u krvi povezane su s pove─çanim rizikom za Downov sindromom.

Kada se mjere sva ─Źetiri serumska biljega, test otkriva oko 80 posto djece s Downovim sindromom. Trostruki probir, koji ne mjeri inhibin A, je manje precizan, oko 70 posto.

Screening testovi sindroma Down 4.33/5, (86.67%), 3
  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>