Benigni tumori ┼ítitne ┼żlijezde

adenom ┼ítitne ┼żlijezde
Adenom ┼ítitne ┼żlijezde

Benigni tumori ┼ítitne ┼żlijezde su 3-4 puta ─Źe┼í─çi od malignih. Skoro sve ubrajamo u grupu folikulskih adenoma. Papilarni adenomi se danas svrstavaju u papilarne karcinome. Teratomi su vrlo rijetki.

Folikulski adenomi se dijele u vi┼íe podvrsta prema histolo┼íkoj gra─Ĺi (embrionalni, fetalni, koloidni, atipi─Źni), ┼íto nema ve─çi prakti─Źni zna─Źaj, ali neki od njih kao npr., mikrocelularni i atipi─Źni adenom se te┼że razlikuju od folikulskih karcinoma. Posebnu formulu ima Hiirthleov adenom ili onkocitom, koji je te┼że razlikovati od malignog onkocitoma. Adenomi se karakteri┼íu homogenom gra─Ĺom, obavijeni su fibroznom kapsulom, a okolno ┼żlijezdano tkivo je komprimovano. Naj─Źe┼í─çe su 1-6 cm u pre─Źniku, a ako su ve─çi, vrlo su suspektni na karcinom.

Klini─Źki znaci

Benigni tumori naj─Źe┼í─çe ili ne izazivaju nikakve smetnje ili postoje simptomi kompresije ako je tumor ve─çih dimenzija ili je nepovoljno lociran. Oko 5-10% folikulskih adenoma su hiperfunkcioni i mogu da dovedu do hipertireoze.

Dijagnoza i diferencijalna dijagnoza prema malignim tumorima, degenerativnim promjenama i cistama bazira na posebnim kriterijumima.

Tretman

Metod izbora u hirur┼íkom lije─Źenju je totalna ekstrakapsularna lobektomija. To je kod folikulskih adenoma i onkocitoma va┼żno zato ┼íto je te┼íko razlikovati benigni od malignog tumora na intraoperativnoj histolo┼íkoj analizi. Nekada je i na trajnim preparatima diferencijalna dijagnoza adenoma i slabo invazivnog folikulskog karcinoma te┼íka ili nemogu─ça. Poslije hemitireoidektomije obi─Źno nije potrebno davanje tireoidnih hormona.

Benigni tumori ┼ítitne ┼żlijezde 1.00/5, (20.00%), 1
  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>