Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde

Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde
Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde

Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde je korisna u odre─Ĺivanju polo┼żaja, veli─Źine i funkcione aktivnosti. Kao obilje┼żiva─Źi se koriste radioaktivni izotopi joda (J123 i J131) i tehnecijum-pertehnetat (“Tc04). Za grafi─Źko registrovanje radioaktivnosti koristi se pravolinijski skener ili gama kamera povezana ra─Źunarom (koji omogu─çava interpolaciju scintigrama). Fluorescentna scintigrafija se bazira na detekciji stabilnog joda u ┼ítitastoj ┼żlijezdi bez davanja obilje┼żiva─Źa uz pomo─ç spolja┼ínjeg izvora gama zra─Źenja (radioaktivnog americijuma 241) koji je pri─Źvr┼í─çen na detektor skenera.

Izotop J 131 ima visoku energiju zra─Źenja pa je pogodan za detekciju retrosternalnih struma i otkrivanje tumora, kao i za dijagnostiku hiperfunkcionih i toksi─Źnih nodusa. Za dijagnostiku je mnogo pogodniji J123, ali je skup i mogu da ga koriste samo ustanove u blizini ciklotrona gde se proizvodi.

Tehnecijum C9Tc04 se aplikuje i.v. a najve─çu koncentraciju u ┼ítitastoj ┼żlijezdi dosti┼że posle 20-30 min. Detektuje se samo gama kamerom i ima vrlo dobre osobine, tako da se danas preferira kao izotop u dijagnostici oboljenja tireoideje. Ne daje uvjek istu scintigrafsku sliku kao radioaktivni izotopi joda.

Scintigrafija ima najve─çi zna─Źaj za odre─Ĺivanje funkcionog nodusa. Omogu─çava da se pouzdano izdvoje hiperfunkcioni i toksi─Źni nodusi od nefunkcionih, ┼íto je bitno za izbor lije─Źenja. Pored toga, scintigrafija omogu─çava detekciju ektopi─Źnog tireoidnog tkiva, kao i lokalne i udaljene metastaze diferentovanih karcinoma. Za detekciju recidiva i metastaza tumora koji ne vezuje J131 mogu se koristiti drugi radioizotopi. Tehni─Źki usavr┼íena scintigrafija omogu─çava detekciju i manjih promjena u tireoideji koje nisu palpabilne. Dijagnosti─Źka vrijednost scintigrafije se precjenjuje i u novije vrijeme dijelimi─Źno potiskuje na ra─Źun ehotomografije i punkcione biopsije.

  • Share on Tumblr

One Response to Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde

  1. Pingback: Tweets that mention Scintigrafija ┼ítitne ┼żlijezde | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>