Nervi, plexusi i ganglioni

Plexus pevinus
Plexus pevinus

Ganglion

Ganglioni su manje ili ve─çe nakupine nervnih ─çelija koje su uklopljene u tok pojedinih perifernih nerava. Mogu biti izgra─Ĺeni od pseudounipolarnih stanica kao ┼íto je slu─Źaj sa spinalnim ganglionima, potom od bipolarnih stanica kao ┼íto su ganglion spirale i vestibulare u sklopu osmog mo┼żdanog ┼żivca, ili mogu biti izgra─Ĺeni od multipolarnih nervnih stanica kao ┼íto je slu─Źaj sa simpati─Źkim ganglionima. Funkcionalno razlikujemo senzibilne ganglione (ganglion spinale, ganglion trigeminale itd), senzorne (ganglion spirale i vestibulare) i vegetativne (simpati─Źke i parasimpati─Źke). Simpati─Źki se dijele na paravertebralne koji ─Źine trunkus simpatikus i prevertebralne u sklopu vegetativnih pleksusa. Parasimpati─Źki su na primjer ganglion otikum, pterigopalatinum, cilijare, submandibulare.

Nervi cervicales

Ima osam pari cervikalnih nerava. Prvi cervikalni nervi izlaze u prostoru izme─Ĺu atlasa i okcipitalne kosti, ostali prolaze kroz intervertebralne otvore izme─Ĺu cervikalnih pr┼íljenova, dok osmi cervikalni nerv izlazi kroz intervertebralni otvor izme─Ĺu osmog cervikalnog i prvog torakalnog pr┼íljena. Prednje grane prva ─Źetiri cervikalna nerva formiraju pleksus cervikalis, dok prednje grane zadnja ─Źetiri cervikalna i prednja grana prvog torakalnog ┼żivca formiraju pleksus brahijalis.

Plexus cervicalis

Pleksus cervikalis formiraju prednje grane prva ─Źetiri cervikalna ┼żivca. Prednja grana prvog cervikalnog ┼żivca ide iza arterije vertebralis, lateralno od atlasa, potom prolazi izme─Ĺu m. rektus kapitis lateralisa i anteriora i spaja se sa prednjom granom drugog cervikalnog ┼żivca. Prednja grana drugog cervikalnog ┼żivca ide lateralno, prolazi ispod atlasa i dijeli se na ramus ascendens i ramus descendens. Ramus ascendens se spaja sa prednjom granom prvog cervikalnog ┼żivca, dok se ramus descendens spaja sa tre─çim cervikalnim ┼żivcem. Kao i prednja grana drugog cervikalnog ┼żivca, tako se i prednje grane tre─çeg i ─Źetvrtog dijele na ramus ascendens i ramus descendens. Ramus descendens ─Źetvrtog cervikalnog ┼żivca se spaja sa plexus brahijalis.

Pleksus cervikalis se nalazi ispred procesusa transverzusa prva tri cervikalna pr┼íljena.Njegovi nervi dijele se na rami superficijales i rami profundi. Rami superficijales us senzibilni, i u ovu grupu spadaju n. aurikularis magnus, n. okcipitalis minor, n. transverzus koli i nn. supraklavikulares. Rami profundi su motorni nervi i ─Źine ih rami muskulares za vratne mi┼íi─çe, n. cervikalis descendens i n. frenikus koji inervira dijafragmu.

Plexus lumbalis

Pleksus lumabalis formoraju prednje grane prva ─Źetiri lumbalna ┼żivca. Prednja grana prvpg lumbalnog ┼żivca prima anastomozu od zadnjeg interkostalnog i dijeli se na tri grane: prva je n. iliohipogastrikus, druga je n. ilioingvinalis, a tre─ça se spaja sa spaja sa prednjom granom drugog lumbalnog ┼żivca ─Źine─çi ansu lumbalis primu.

Prednja grana drugog lumbalnog ┼żivca prima anastomozu od prednje grane prvog lumbalnog ┼żivca, te daje n. genitofemoralis, jedan korijen za n. kutaneus femoris lateralis, i jednu ja─Źu granu koja se spaja sa prednjom granom tre─çeg lumbalnog ┼żivca sa kojim ─Źini ansu lumbalis sekundu, od koje odlazi n. obturatorius.

Prednja grana tre─çeg lumbalnog ┼żivca prima anastomozu od prednje grane drugog lumbalnog ┼żivca, zatim daje drugi korijen za n. kutaneus femoris lateralis, i drugi korijen za n. obturatorius. Potom se prednja grana tre─çeg lumbalnog spaja sa prednjom granom ─Źetvrtog lumbalnog ┼żivca ─Źine─çi ansu lumbalis terciju od koje odlazi n. femoralis.

Prednja grana ─Źetvrtog lumbalnog ┼żivca daje tri grane. Prva i najve─ça ─Źini n. femoralis, druga ─Źini tre─çi korijen za n. obturatorius, a tre─ça se spaja sa petim lumbalnim ┼żivcem ─Źine─çi trunkus lumbosakralis koji pripada pleksus sakralisu.

Plexus sacralis

Pleksus sakralis ─Źini trunkus lumbosakralis (koji nosi niti ─Źetvrtog i petog lumbalnog ┼żivca), te prednje grane prva tri sakralna ┼żivca. Prvi sakralni ┼żivac izlazi na sakralnoj kosti kroz prvi foramen sakrale pelvinum, spaja se sa trunkus lumbosakralis i ograncima drugog i tre─çeg sakralnog ┼żivca, te ─Źini najve─çi nerv ljudskog tijela n. ishijadikus. Drugi i tre─çi sakralni ┼żivac ┼íalju grane koje ─Źine n. ishijadikus, dok im neki ogranci pripadaju pleksus pudendalisu. Osim n. ishijadikusa, od pleksusa sakralisa odlaze i jo┼í neke grane, i to: rami muskulares za mi┼íi─çe zdjelice, te ko┼żni nerv n. kutaneus femoris posterior koji inervira ko┼żu stra┼żnje strane natkoljenice.

Pars cephalea et cervicalis systematis autonomici

Pod ovim ispitnim pitanjem podrazumjevaju se parasimpati─Źke jedre i ganglioni od pojedinih kapitalnih nerava i pars cervikalis sistematis simpatici. Parasimpati─Źke jedre su nucleus Vestfal-Edinger (n. okulomotorius) od kojeg odlaze niti za inervaciju m. ciliarisa i m. sfinkter pupile, potom nucleus salivatorius superior (od facijalisa) od kojeg odlaze niti za glandulu lakrimalis i ┼żljezde nosa i nepca (preko n. petrozus majora i ganglion pterigopalatinuma) i glandulu submandibularis i sublingvalis (preko horde timpani, n. lingvalisa i gangliona submandibulare), te nucleus salivatorius inferior ( n glosofaringeus) od kojeg oodlaze niti koje preko D┼żakobsonove anastomoze inerviraju glandulu parotis.

Ganglion stellatum

Ganglion stelatum ili cervikotoracikum nastaje spajanjem tre─çeg cervikalnog sa prvim torakalnim ganglionom. Ako postoji le┼żi izme─Ĺu procesus transverzusa sedmog cervikalnog pr┼íljena i prvog rebra. U njega dolaze preganglionarne niti koje poti─Źu iz centruma ciliospinale. Te niti me─Ĺutim ne zavr┼íavaju u njemu, ve─ç samo prolaze kroz njega i idu u ganglion cervikale superius u kojem zavr┼íavaju. Iz ganglion cervikale superius te simpati─Źke postganglionarne niti idu za m. dilatator pupile koji pod uticajem simpatikusa dovodi do ┼íirenja zjenice odnosno do midrijaze. Osim ovih niti za ganglion cervikotoracikum ili stelatum treba jo┼í pomenuti:

Da daje rami interganglionares prema gornjem i donjem ganglionu,

Da prima rami komunikantes od sedmog i osmog cervikalnog ┼żivca, te od prvog torakalnog,

Da daje grane za arteriju tireoideu inferior, arteriju vertebralis I subklaviju,

Da daje n. kardijakus cervikalis inferior koji ide u pleksus kardijakus, te nekada daje i neparni n. kardijakus cervikalis imus, koji polazi od prvog torakalnog gangliona i spaja se sa n. kardijakus cervikalis inferior.

Pars thoracica systematis symphatici

Torakalni dio simpatikusa ─Źini 10-12 torakalnih gangliona koji se nalaze ispred kaputa odgovaraju─çih rebara. Od ovog dijela trunkus simpatikusa odlaze rami interganglionares, rami medijastinales, ogranci za pleksus pulmonalis, te nervi splanhnici. Ovi ganglioni primaju i rami komunikantes od odgovaraju─çih torakalnih ┼żivaca. Najzna─Źajnije grane torakalnog simpatikusa su nervi splanhnici.

Nervi splanchnici

Nervi splanhnici inerviraju crijevo, ┼żlezde u abdomenu, endokrini aparat, slezenu i odgovaraju─çe krvne ┼żile. Preko aferentnih niti, ovi nervi odvode osje─çaj bola iz trbu┼ínih organa i mezenterijuma, te osje─çaj gladi u ki─Źmenu mo┼żdinu. Razlikujemo n. splanhnikus major et minor. N. splanhnikus major polazi od 5-9. gangliona torakalnog simpatikusa. Niti porijeklom iz ovih gangliona spu┼ítaju se niz lateralnu stranu ki─Źme, te se u nivou 9. torakalnog pr┼íljena ujedinjuju u jedan nerv. On prolazi kroz dijafragmu izme─Ĺu krus medijale i intermedium, te zavr┼íava na ganglija celiaka. N. splanhnikus minor odlazi od 10. i 11. torakalnog gangliona. Prolazi kroz dijafragmu lateralno od n. splanhnikus majora. Daje grane za pleksus celijakus i jedan ogranak, ramus renalis koji ide u pleksus renalis. Ovaj zadnji ogranak┬á mo┼że i─çi direktno od trunkus simpatikusa i onda se ozna─Źava kao n. splanhnikus imus.

Pars abdominalis et pelvina systematis autonomici

U sklopu abdominalnog i zdjeli─Źnog dijela autonomnog nervnog sistema nalazimo dva veoma bitna vegetativna spleta koja u─Źestvuju u inervaciji abdominalnih I zdjeli─Źnih organa. To su pleksus celijakus i pleksus pelvinus.

Plexus coeliacus

Pleksus celijakus je nave─çi vegetativni pleksus u abdomenu. Izgra─Ĺuju ga aferentne niti ili korijenovi, odgovaraju─çi ganglioni i eferentni pleksusi koji odlaze od gangliona.

Simpati─Źki korijenovi pleksus celijakusa su n. splanhnikus major et minor, ogranci torakalnog i lumbalnog simpatikusa, te grane pleksus aortikus toracikusa i abdominalisa. Parasimpati─Źki korijenovi pleksus celijakusa su rami ezofagei od n. vagusa. Ganglioni su: ganglija celijaka (koji su najve─çi, u obliku polumjeseca i le┼że sa obje strane trunkus celijakusa), potom ganglion mesenterikum superius, ganglion frenikum i ganglion renale.

Eferentni pleksusi dijele se na parne i neparne. Parni su pleksus frenikus, suprarenalis, renalis, testikularis, odnosno ovarikus. Oni prate odgovaraju─çe arterije, i inerviraju istoimene organe. Neparni pleksusi su: pleksus hepatikus (za jetru i ┼żu─Źne vodove), pleksus lienalis (za slezenu), pleksus gastrikus superior et inferior (za ┼żeludac) i pleksus mezenterikus ( za tanko i ve─çi dio debelog crijeva do fleksure koli sinistre).

Plexus pevinus

Pleksus pelvinus je nave─çi vegetativni pleksus u zdjelici. Izgra─Ĺuju ga aferentne niti ili korijenovi, odgovaraju─çi ganglioni i eferentni pleksusi koji odlaze od gangliona.

Simpati─Źki korijenovi pleksus pelvinusa sun n. hipogastrici koji se nastavljaju od pleksus hipogastrikusa, te ogranci zdjeli─Źnog simpatikusa. Parasimpati─Źki korijenovi sun n. pelvici koji poti─Źu iz parasimpati─Źkog centra u ki─Źmenoj mo┼żdini od 2-4. sakralnog segmenta. Ganglioni ovog spleta su ganglija pelvina koji le┼że na prednjoj strain sakralne kosti┬á u kojima zavr┼íavaju pomenuti simpati─Źki i parasimpati─Źki korijenovi. Od ovih gangliona odlaze mnogi eferentni pleksusi koji su namjenjeni za vegetativnu inervaciju zdjeli─Źnih oragana, i to: pleksus prostatikus, deferencijalis i pleksus vesikule seminalis (za istoimene unutra┼ínje mu┼íke spolne organe), potom pleksus rektalis inferior (za rectum), pleksus vesikalis (za mokra─çni mjehur), zatim pleksus uterovaginalis ( za uterus i vaginu), te pleksusi za vanjske genitalne organe i to kod mu┼íkarca pleksus korporis kavernozi penis, a kod ┼żena pleksus korporis kavernozi klitoridis.

Nervi, plexusi i ganglioni 2.75/5, (55.00%), 4
  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>