Liječenje – Escherichia coli

 

esherihija coli

esherihija coli

 

Escherichia coli (skraćeno E. coli), koju je otkrio pedijatar i bakteriolog Theodor Escherich, je jedna od glavnih vrsta bakterija koje žive u donjem dijelu probavnog trakta sisavaca. Nužne su za pravilnu probavu hrane te sudjeluju u radu crijevne flore. Njezina je prisutnost u podzemnim vodama obično indikator fekalne zaraze. Svrstava se u skupinu Enterobacteriaceae te se često koristi kao modelni organizam za bakterije općenito. Korijenska riječ koju nalazimo u znanstvenom nazivu te porodice, “entero-”, se odnosi na crijevo, pa je često u istom značenju kao i “feces”.

Broj jedinki bakterije E. coli se u prosječnom dnevnom fecesu čovjeka kreće između 100 milijardi i 10 bilijuna. Svi različiti podtipovi fekalnih bakterija s oznakom coli i sve slične bakterije koje žive u tlu (ili biljnoj truleži od kojih je najpoznatija skupina Enterobacter aerogenes) su okupljeni u “coliformnu skupinu”. Tehnički se coliformi definiraju kao aerobne i neobavezno anaerobne, nesporogene, gram-negativne, Å”tapićaste bakterije koje fermentiraju laktozu i pritom kroz 48 sati pri 35Ā°C stvaraju plinski produkt. U tijelu se taj plin otpuÅ”ta kao flatus. Stanice E. coli su izdužene, duljine 1-2 Āµm i promjera 0.1-0.5 Āµm.

Terapija:
1. ciprol 2Ɨ500mg (prva sedmica)
2.nakon terpaije ciprolom ići 5 dana sa bactrim 2X2 480 mg
3.poslije bactrima joÅ” 5 dana amoxicillin 3X 500 mg
4.jačanje imuniteta
5.čaj od brusnice ili uve 2l dnevno 30 dana (izbjegavati kod hipertenzije)

Liječenje – Escherichia coli 5.00/5, (100.00%), 2
  • Share on Tumblr

4 Responses to Liječenje – Escherichia coli

  1. Razmijena iskustva u liječenju esherihije coli…

  2. Pingback: Alimentarna intoksikacija izazvana histaminom

  3. moj otac je pre godinu dana operisao analnu fisuru i u rani se mesecima vuce e.coli.Jel ima neceg sto bi mogao piti ili sta vec da se ona povuce jer sve dok je nje rana se mora cistiti i ne moze srasti.hvala

  4. PoŔtovani,
    e.coli je bakterija koja se normalno nalazi u crijevima pa tako i u analnom dijelu. Liječenje je kirurÅ”ko (ponovo treba kirurÅ”ki tretirati analnu fisuru) uz velike količine antibiotika (antibiotik se određuje na osnovu antibiograma). Potrebno je održavati higijenu rane dezinfekcionim sredstvima sve dok rana ne sraste (viÅ”e puta na dan).
    L.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>