Herpes simplex virus

Herpes simplex virus

Herpes simplex virus

Definicija
Genitalni herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom (HSV). Spada u najraširenije spolno prenosive bolesti na svijetu.

Etiopatogeneza

Dva su tipa HSV i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. HSV tip 1 uglavnom poga─Ĺa usnice gdje uzrokuje promjene u obliku mjehura i kasnije ranica, a isto tako mo┼że zaraziti genitalno podru─Źje. HSV tip 2 je uobi─Źajeni uzro─Źnik genitalnog herpesa, ali isto tako mo┼że zahvatiti i podru─Źje usta tijekom oralnog seksa. Osoba koja ima herpes genitalis infekciju lako mo┼że prenijeti virus drugoj osobi tijekom spolnog odnosa.

Oba tipa herpes simplex virusa mogu uzrokovati ko┼żne promjene vaginalnog podru─Źja, penisa, podru─Źja oko analnog otvora, na stra┼żnjici i na bedrima. Ponekad se ko┼żne promjene javljaju i na drugim dijelovima tijela gdje je virus u┼íao kroz o┼íte─çenu kozu.
HSV ostaje u odre─Ĺenim ┼żiv─Źanim stanicama u tijelu tijekom cijeloga ┼żivota te kod nekih zara┼żenih osoba mo┼że uzrokovati opetovane infekcije.

Ve─çina osoba dobije genitalni herpes nakon seksualnog odnosa s osobom kojoj je “izbio” herpes. Izbijanje znaci da je HSV aktivan. Kada je aktivan virus obi─Źno izaziva vidljive promjene na kozi genitalnog podru─Źja. U ko┼żnim promjenama nalaze se virusi koji mogu zaraziti drugu osobu. Ponekad osoba ima aktivan virus, a nema simptome, odnosno uop─çe nema vidljivih ko┼żnih promjena. Takve osobe, virono┼íe, ─Źesto zaraze partnere ne znaju─çi da imaju infekciju. osoba s genitalnim herpesom mo┼że zaraziti partnera i tijekom oralnog seksa. Virus se rijetko prenosi, ako i uop─çe, predmetima poput toaletnog sjedala, tu┼ía ili kade. Virus je, naime, vrlo osjetljiv na vanjske uvjete i ne mo┼że dugo pre┼żivjeti izvan tijela.

Zara┼żena trudnica mo┼że prenijeti virus djetetu za vrijeme trudno─çe ili tijekom poroda.

Klini─Źka slika

Mnoge osobe ne znaju da boluju od genitalnog herpesa jer nikad nisu imale simptome ili ne prepoznaju simptome kad ih imaju. Simptomi se mogu razlikovati kod pojedinog pacijenta.
Kad se osoba prvi put zarazi, simptomi se naj─Źe┼í─çe pojavljuju unutar dva do deset dana. Ove prve epizode simptoma obi─Źno traju dva do tri tjedna.
Rani simptomi izbijanja genitalnog herpesa uklju─Źuju:

 • svrbe┼ż ili osje─çaj pe─Źenja genitalnog ili analnog podru─Źja
 • bolovi u nogama, stra┼żnjici ili genitalijama
 • iscjedak iz vagine
 • osje─çaj pritiska u trbuhu

Unutar nekoliko dana ranice se pojavljuju na mjestu gdje je virus u┼íao u tijelo, kao npr. na usnama, u ustima, na penisu, stidnici, otvoru debelog crijeva. Tako─Ĺer se mogu pojaviti unutar vagine i na vratu maternice ili u mokra─çnoj cijevi kod oba spola.
Najprije se javljaju male crvene kvr┼żice, razvijaju se u mjehure i nakon toga pucaju i nastaju bolne otvorene rane. Nakon nekoliko dana rane zarastaju krastama i cijele bez ostavljanja o┼żiljaka. Drugi simptomi koji se mogu javiti tijekom prve epizode simptoma mogu biti: povi┼íena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mi┼íi─çima, bolno ili otezano mokrenje, vaginalni iscjedak i ote─Źene limfne ┼żlijezde u preponskom podru─Źju.

Osoba zara┼żena s HSV 1 i/ili 2 vjerojatno ─çe imati ponavljano izbijanje simptoma s vremena na vrijeme. Nakon sto virus prestane biti aktivan putuje u ┼żivcima do kralje┼żni─Źke mo┼żdine i tu se zadr┼żava. I nakon sto ko┼żne rane zacijele, virus je jo┼í uvijek prisutan u ┼żiv─Źanim stanicama, pritajen, odnosno inaktivan.

Kod ve─çine pacijenata virus mo┼że postati aktivan nekoliko puta godi┼ínje. Jo┼í uvijek nije poznato za┼íto se to doga─Ĺa. Kad se virus ponovno aktivira, putuje uzdu┼ż ┼żivca u kozu gdje stvara jo┼í vise virusa u blizini mjesta prve infekcije. Tu se obi─Źno pojavljuju nove ko┼żne promjene.

Ponekad se virus aktivira, a ne uzrokuje ko┼żne promjene niti ikakve simptome. U takvim slu─Źajevima male koli─Źine virusa se mogu izlu─Źivati na mjestu ili u blizini prve infekcije i u teku─çinama iz usta, penisa, vagine ili iz jedva primjetnih rana. Ako takve promjene ne uzrokuju bolove ili neugodu iscjedak se uglavnom niti ne primijeti ili mu se ne obra─ça velika pozornost. Iako nema simptoma, tada se tako─Ĺer mo┼że zaraziti partnera.

Nakon prvog izbijanja ko┼żnih promjena, slijede─ça izbijanja su obi─Źno bla┼ża i traju otprilike tjedan dana. Zara┼żena osoba cesto mo┼że predvidjeti izbijanje ko┼żnih promjena jer osje─ça ┼íkakljanje ili svrbe┼ż genitalnog podru─Źja ili bol u stra┼żnjici i/ili nogama. Nekim su ljudima ovi prvi simptomi najneugodniji i najbolniji dio izbijanja. Ponekad se javljaju samo ┼íkakljanje i svrbe┼ż, a ne razviju se vidljive ko┼żne promjene. U drugim slu─Źajevima se pojave mjehuri koji mogu biti mali ili jedva primjetni, ili pak ve─çi koji prelaze u otvorene rane, zarastaju krastama i uskoro nestaju.

U─Źestalost i te┼żina simptoma kod ponovnog izbijanja vrlo se razlikuju kod pojedinih osoba. Neke osobe imaju samo jedan ili dva izbijanja tijekom cijelog ┼żivota, a druge nekoliko puta godi┼ínje. Broj i uzorak izbijanja cesto se s vremenom mijenja kod osoba.
Znanstvenici ne znaju za┼íto virus ponovno postaje aktivan. Iako neke osobe s herpesom zapa┼żaju izbijanje herpesnih promjena tijekom drugih bolesti, stresa, menstruacije ili fizi─Źkog napora, izbijanja se ne mogu predvidjeti. Kod nekih osoba se javljaju nakon izlaganja suncu.

Dijagnoza

Sumnja na genitalni herpes se postavlja na temelju razgovora s pacijentom, opisa promjena i tegoba te informacije o zdravlju seksualnih partnera.
Dijagnoza se postavlja temeljem pregleda i dijagnosti─Źkih testova. ─îak i ako laboratorijski testovi ne pokazu prisutnost virusa u krvi, virus se mo┼że nalaziti u tijelu, u ┼żivcima.
Krvni test se mo┼że reci mo┼że li osoba zaraziti drugu osobu ili ne, ali svakako mo┼że pokazati je li osoba zara┼żena ili je bila zara┼żena virusom. Krvnim testovima se tako─Ĺer mo┼że razlu─Źiti je li osoba inficirana s HSV 1 ili 2.

Lije─Źenje

Ne postoji uzro─Źni lijek za lije─Źenje genitalnog herpesa. Prakti─Źno, to znaci da zasad ne postoji lijek koji se mo┼że uzeti, popiti ili namazati koji bi zauvijek izlije─Źio ovu bolest.
Antivirusni lijekovi koji se koriste za ubla┼żavanje simptoma su:

 • Acyclovir (Zovirax) lije─Źi prve i/ili kasnije epizode ko┼żnih promjena genitalnog herpesa
 • Famciclovir (Famvir) lije─Źi kasnije epizode genitalnog herpesa i poma┼że u prevenciji ponovnih izbijanja
 • Valcyclovir (Valtrex) lije─Źi kasnije epizode genitalnog herpesa

Tokom aktivne faze infekcije, prve ili ponovljene, potrebno je pridr┼żavati se odre─Ĺenih mjera kako bi se ubrzalo cijeljenje i sprije─Źilo sirenje infekcije na druge dijelove tijela ili drugim osobama:

 • inficirana podru─Źja treba odr┼żavati ─Źistima i suhima kako bi se sprije─Źila zaraza otvorenih rana drugim mikroorganizmima
 • poku┼íati ne dirati ko┼żne promjene
 • dobro oprati ruke nakon diranja ko┼żnih promjena
 • izbjegavati seksualni kontakt od trenutka kad se prvi put osjete simptomi dok ko┼żne promjene posve ne zarastu, a to znaci dok kraste ne otpadnu i pojavi se nova koza na mjestu ko┼żnih promjena

Izbijanje ko┼żnih promjena mo┼że biti stresno, neprikladno, neestetsko i ponekad bolno. Zabrinutost zbog mogu─çeg prijenosa bolesti te prekid seksualnih odnosa za vrijeme izbijanja simptoma mo┼że naru┼íiti odnos s partnerom. Stoga je potrebno savjetovanje s lije─Źnikom, pridr┼żavanje terapijskih preporuka te u─Źenje zajedno s partnerom kako se nositi s bolesti i sprije─Źiti njeno sirenje.

Obi─Źno genitalni herpes ne uzrokuje ve─çe probleme kod zdravih odraslih osoba. Kod nekih osoba koje imaju o┼íte─çenu funkciju imunolo┼íkog, obrambenog, sustava epizode genitalnog herpesa mogu trajati du┼że i biti neuobi─Źajeno te┼íke.
Ako ┼żena prvu epizodu genitalnog herpesa ima tijekom trudno─çe, mo┼że prenijeti virus nero─Ĺenom djetetu i mo┼że roditi nedono┼í─Źe. Djeca zara┼żena herpes virusom mogu umrijeti ili biti te┼íko o┼íte─çenih ┼żivaca, mozga, koze, o─Źiju. Ukoliko se djeca ro─Ĺena s herpesom odmah lije─Źe acyclovirom, pove─çavaju se mogu─çnosti ozdravljenja.
Stoga je potrebna intenzivna zdravstvena skrb trudnice s genitalnim herpesom te njena djeteta prije i nakon ro─Ĺenja. Ukoliko se kod trudnice radi o ponavljanom izbijanju genitalnog herpesa rizik zaraze tijekom poroda je malen.
Ako ┼żena ima simptome genitalnog herpesa tijekom poroda te se ko┼żne promjene nalaze u poro─Ĺajnom kanalu ili njegovoj blizini, porodni─Źar ─çe obaviti carski rez kako bi se za┼ítitilo dijete. Me─Ĺutim, ve─çina ┼żena s genitalnim herpesom nema znakova aktivne infekcije tijekom ovog doba te mogu imati normalan porod.-

Genitalni herpes, kao i druge genitalne bolesti koje uzrokuju ko┼żne rane, pove─çava mogu─çnost zaraze HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Zbog o┼íte─çenog imunolo┼íkog sustava osobe s AIDS-om mogu imati te┼íke i dugotrajne simptome aktivne herpes infekcije koja poma┼że lak┼íi prijenos oba virusa drugim osobama.

Kako zaštititi sebe i partnera?
Ukoliko imate rane znakove skorog izbijanja simptoma ili razvijene ko┼żne promjene, potrebno je suzdr┼żavati se od seksualnog odnosa se dok rane potpuno ne zarastu.
Izme─Ĺu izbijanja kori┼ítenjem kondoma se djelomi─Źno mo┼że osigurati za┼ítita od virusa.

Kako reci partneru ako bolujete od genitalnog herpesa?
Spolno prenosiva bolest je neugodna tema i stoga je razumljivo ako Vam je te┼íko o tome razgovarati s partnerom. Me─Ĺutim, partner/ica ima pravo znati, ne samo kako bi se za┼ítitili od infekcije nego i zato da Vam pru┼że podr┼íku. Razgovor je najbolje obaviti u opu┼ítenoj atmosferi, nasamo s partnerom. Treba biti otvoren i reci sve ─Źinjenice vezane uz bolest. Ako ste ve─ç imali seksualni odnos, sa ili bez za┼ítite, savjetujte partneru/partnerici odlazak k lije─Źniku radi pregleda i testiranja. Ukoliko ste imali ko┼żne promjene za koje je naknadno utvr─Ĺeno da su genitalni herpes, a u to vrijeme ste imali vise partnera bilo bi fer svih obavijestiti i upozoriti na mogu─çu opasnost zaraze.

Herpes simplex virus 5.00/5, (100.00%), 1
 • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>