Oboljenja spoljnih polnih organa ┼żene

Trudno─ça

Trudno─ça

Spoljne polne organe ┼żene ─Źine venerin bre┼żuljak, velike i male stidne usne, dra┼żica, trem vagine, ─Źunasta jama, djevi─Źnjak, Bartolinijeve ┼żlezde i spoljni otvor mokra─çne cijevi.

KO┼ŻNA OBOLJENJA POLNIH ORGANA ┼ŻENE

Spoljni polni organi pokriveni su ko┼żom. Njihova ko┼ża podlo┼żna je svim promjenama i oboljenjima koja se javljaju i na ko┼żi ostalih dijelova tijela. Tako se, na primjer, na ko┼żi stidnice mogu javiti ekcem, herpes, erizipel i druga dermatolo┼íka oboljenja.

PROŠIRENE VENE U KRVNIM SUDOVIMA VULVE

Tako, na primjer, naro─Źito kod vi┼íerotki i kod ┼żenu koje i ina─Źe pate od pro┼íirenih vena, mogu se javiti manje ili vi┼íe pro┼íirene vene i na stidnici, a i u donjem dijelu vagine. Kod takvih ┼żena venski sudovi se pri stajanju i hodu napune, te vene nabreknu, dok u le┼że─çem polo┼żaju splasnjavaju.
Uzrok pro┼íirenim venama na spoljnim polnim organima treba tra┼żili u op┼ítoj slabosti vezivnog tkiva i venskog sistema, kao i pove─çanom pritisku u duplji male karlice zbog postojanja kakvog tumora ili rasta gravidne materice. Ukoliko ┼żene koje pate od pro┼íirenih vena ostanu gravidne, ovo stanje se pogor┼íava sa napredovanjem trudno─çe, odnosno sa rastom materice. Zbog mogu─çih komplikacija u toku poro─Ĺaja, a naro─Źito zbog opasnosti od prskanja krvnih sudova i krvarenja, takve trudnice treba pora─Ĺati u bolnici.

EDEM STIDNICE

Edem stidnice predstavlja pojavu nakupljanja tkivne te─Źnosti u tkivu stidnice. Ovo patolo┼íko stanje mo┼że se javiti iz vi┼íe razloga. Sem pro┼íirenih vena, i povi┼íen intrapelvi─Źni pritisak mo┼że izazvati pojavu edema na stidnici. No, edem stidnice ─Źe┼í─çe prate lokalna upale ili parazitarna i metastatska zapu┼íenja odvodnih limfnih sudova. Nadalje, edem stidnog predjela, ─Źe┼í─çe jednostran, a ponekad i obostran, mo┼że se zapaziti i kod ┼żena sa poreme─çenom cirkulacijom u limfnim sudovima poslije vulvektomije i odstranjenja povr┼íinskih i dubokih preponskih limfnih ┼żlijezda. U takvim slu─Źajevima edem stidnice obi─Źno je pra─çen i otokom donjih udova.
Edem se naro─Źito ─Źesto zapa┼ża u trudno─çi i mo┼że da predstavlja smetnju poro─Ĺaju.
Ponekad edem stidnice posljednjih dana trudno─çe i u po─Źetku poro─Ĺaja mo┼że biti toliko izra┼żen da ote┼żava prelazak ploda preko me─Ĺice. U takvim slu─Źajevima edem se mo┼że privremeno odstraniti punkcijama i evakuacijom potko┼żne te─Źnosti. Samo izvanredno rijetko, edem mo┼że biti toliko izra┼żen da je zbog toga bolje da se poro─Ĺaj obavi carskim rezom nego vaginalnim putem.

Upala stidnice (vulvitis)

Upalnii procesi na stidnici mogu se javiti pod dejstvom razli─Źitih ─Źinilaca:

  • termi─Źkih
  • hemijskih
  • mehani─Źkih
  • infektivnih.

Takva upale mogu da nastanu ve─ç u najranijem dijetinjstvu.

Kod punijih ┼żena, naro─Źito u toplim ljetnjim mjesecima, uslijed znojenja i trenja u predjelu stidnice i unutra┼ínjih strana butina mo┼że do─çi do intertriginoznog dermatitisa, koji izaziva lokalne smetnje u vidu osje─çaja svraba i pe─Źenja i koji se lako lije─Źi. Tako─Ĺe je bez osobitog zna─Źaja folikulitis, koji se mo┼że javiti na spoljnim stranama velikih stidnih usana i venerinog bre┼żuljka, tj. na kosmatim dijelovima stidnice.
Vulvitis se mo┼że javiti i kod dijabeti─Źnih bolesnica. Ovaj tip upale obi─Źno nije ograni─Źen samo na vulvu, ve─ç istovremeno zahvata i sluznicu vagine. Sam vulvitis kod dijabeti─Źarki odlikuje tamnocrvena boja ko┼że stidnice i jak svrab koji poti─Źe ili uslijed dra┼żenja ko┼że mokra─çom bogatom u ┼íe─çeru, ili zbog istovremenog postojanja gljivi─Źne infekcije. U terapiji takvog vulvovaginitisa osnovno je lije─Źenje bolesnice od dijabetesa, pa tek onda lije─Źenje lokalnih promjena na stidnici.
Vulvitis se mo┼że javiti i kao posledica trihomonadnog kolpitisa ili kolpitisa izazvanog monilijama. U oba slu─Źaja infekcija vulve nastaje preko obilnog sekreta koji se iz vagine izliva na ko┼żu stidnice.
Do pojave vulvitisa mogu da dovedu i traumatska, termi─Źka i hemijska o┼íte─çenja ko┼że stidnice, ┼íto se vi─Ĺa ponekad pri defloraciji i onaniji, kao i pri vaginalnim ispiranjima toplim i koncentrovanim rastvorima koji o┼íte─çuju sluznicu vagine i ko┼żu stidnice. Pokatkad se promjene na vulvi mogu javiti i zbog preosjetljivosti na lokalno upotrebljene medikamente ili na rublje, obi─Źno sintetsko, koje se danas sve vi┼íe koristi.

Pri pojavi vulvitisa, bilo koje etiologije, bolesnica se ┼żali na svrab i osje─çaj pe─Źenja na ko┼żi stidnice, oko introitusa vagine. Pri pregledu ko┼ża stidnice je jasno crvena, lako nate─Źena, bolna i toplija od okoline.

U terapiji treba nastojati da se otkriju uzro─Źnici i uzroci upale, pa da se na njih efikasno dejstvuje.
Pri postojanju dijabetesa, lije─Źenjem ┼íe─çerne bolesti, uz odgovaraju─çu lokalnu terapiju mikostatinom, posti┼że se i izlje─Źenje upale stidnice. Isto tako, ako je vulvitis posljedica kolpitisa, bilo koje etiologije, njegovim izlje─Źenjem posti┼że se i izlje─Źenje od vulvitisa.

Paralelno sa uzro─Źnom terapijom bolesnica treba da odr┼żava li─Źnu higijenu i higijenu predjela stidnice ispiranjem toplom vodom i blagim sapunom, ─Źesto promjenom rublja, kao i lokalnom primjenom sredstava koja smanjuju subjektivne smetnje. Radi toga treba koristiti vla┼żne obloge sa ─Źajem od kamilice ili blagim rastvorom hipermangana.

Do pronalaska antibiotika ─Źesta pojava je bio gonoroi─Źni vulvovaginitis kod djevoj─Źica. Gonokok se prenosio sa starijih na osetljivu ko┼żu stidnice i sluznicu vagine ┼żenske dijece. U takvim slu─Źajevima na stidnici i vagini javlja se crvenilo sa lakim otokom, osje─çajem svraba, pe─Źenja i slabih bolova sa obilnom ┼żutozelenom sekrecijom. Danas je gonoroi─Źni vulvovaginitis kod djevoj─Źica vrlo rijetko oboljenje, a terapija antibioticima veoma je efikasna.

Oboljenja spoljnih polnih organa ┼żene 2.50/5, (50.00%), 18
  • Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>